De ce este special mecanismul DLRC?

Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC) implică o metodologie specifică dezvoltată inițial pentru dezvoltarea rurală (așa-numita abordare LEADER). Datorită caracterului său fundamental bazat pe parteneriat, se așteaptă ca DLRC să promoveze dezvoltarea socio-economică într-un mod care nu poate fi realizat prin politici de sus în jos. Într-adevăr, procesul de mobilizare a comunității, cunoscut sub numele de “animare” și implicarea populației locale în dezvoltarea zonei sale poate fi la fel de importantă ca suma tuturor proiectelor finanțate individual.
Animarea comunitară poate ajuta la informarea și influențarea grupurilor țintă care sunt greu de atins prin sistemele tradiționale de finanțare de sus în jos; natura sa integrată poate contribui la promovarea parteneriatelor și a acțiunilor comune între diferitele grupuri de părți interesate, iar luarea deciziilor la nivel local poate încuraja răspunsuri mai flexibile și inovatoare la problemele locale. Acesta poate oferi un sprijin specific, dezvoltând în același timp capacitatea actorilor locali de a pregăti și implementa propriile proiecte, iar locul special acordat rețelei și cooperării poate facilita transferul de cunoștințe dintr-un domeniu în altul și poate spori impactul acțiunii individuale. Rezultatele obținute prin metoda DLRC sunt denumite uneori valoarea adăugată a abordării.

Această valoare adăugată a DLRC* poate veni, de exemplu, din:
– Întărirea capitalului social și uman, exprimată printr-un nivel sporit de încredere, dezvoltarea de noi competențe și capacități, crearea de noi rețele etc., făcând comunitatea mai rezistentă și adaptabilă schimbărilor.
– Îmbunătățirea guvernanței locale prin implicarea comunității și stakeholder-ilor în procesul de luare a deciziilor, rolul GAL-ului în guvernanța pe mai multe niveluri, și capacitatea sa de a gestiona fonduri publice-private.
– Îmbunătățirea rezultatelor proiectului datorită intensificării influenței GAL, a proiectelor durabile, a promotorilor de noi proiecte și a proiectelor inovatoare la nivel local.
În activitatea de evaluare a DLRC, este important să se țină cont de aceste elemente și să se urmărească identificarea modului în care GAL-ul urmărește să aducă valoare adăugată comunității locale.

  • Guidelines for Evaluation of LEADER/CLLD, August 2017, European Evaluation Helpdesk for Rural Development.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Notify of